Kotiin nettiyhteys – mutta minkälainen?

Monet laitteet tarvitsevat internetyhteyden toimintojensa mahdollistamiseksi. Yleisin tapa on kytkeä laite kodin lähiverkkoon, jonka kautta se voi ottaa yhteyden muihin lähiverkon laitteisiin ja internetiin. Lähiverkko puolestaan kytketään internetiin joko kiinteällä tai mobiililla nettiliittymällä.

Langaton vai langallinen?

Nykyään useimmat lähiverkot ovat langattomia. Täten laitteita ei tarvitse kytkeä toisiinsa erilaisilla johdoilla ja kaapeleilla.

Langattomat verkot siirtävät tietoja radioaaltoja hyödyntäen. Viiveitä saattaa esiintyä. Siksipä esimerkiksi toimintapelejä verkossa pelaavat käyttävät mielummin langallista yhteyttä. Normaalikäytössä viivettä ei huomaa, joten jos pelaaminen ei ole ykkösjuttu on WLAN, eli langaton yhteys, kätevämpi.

Langaton lähiverkko kannattaa aina suojata, ellet halua jakaa omaa nettiyhteyttäsi, pahimmassa tapauksessa jopa omaa verkkoliikennettäsi, ulkopuolisten kanssa. Ohjeet suojauksen asettamiseen löytyvät WLAN-tukiaseman käyttöohjeesta.

Entä tietoturva?

Jokaisessa nettiin liitetyssä tietokoneessa on hyvä olla palomuuri ja virustorjuntaohjelma. Palomuurin tehtävänä on pysäyttää ei-toivottu verkkoliikenne. Se voi olla joko konekohtainen ohjelma tai erillinen koko lähiverkkoa suojaava laite.

Tietoturvaohjelmiston tehtävänä on suojata tietokonetta viruksilta ja muilta haittaohjelmilta. Kaupallisten tietoturvaohjelmistojen ominaisuuksiin kuuluu virustorjunnan lisäksi usein myös palomuuri, huijaussivustojen varoitusjärjestelmä, roskapostisuojaus, sopimattoman verkkosisällön lapsilukko ja varmuuskopiointisovellus.

Palomuuri- ja virustorjuntaohjelmissa on myös useita ilmaisia vaihtoehtoja, mutta ne ovat ominaisuuksiltaan rajatumpia kuin maksulliset vaihtoehdot.

Katso tarkempia tietoturvaohjeita: Tietoturvaopas.fi

Lähiverkosta internetiin

Kodin lähiverkko muodostaa siis yhteyden kodin eri laitteiden välille. Internetin palveluiden käyttämiseen tarvitaan vielä menetelmä, useimmiten kiinteä laajakaistaliittymä, jolla lähiverkko kytketään osaksi maailmanlaajuista internetiä. Liikkuvaisempi käyttäjä voi kytkeytyä internetiin myös suoraan - vaikka kadulta - mobiilin nettiliittymän avulla.

 

Tulosta